SZPCC poznamenal, že pekári ako subjekty kritickej infraštruktúry
vnímajú doterajšiu nečinnosť agrorezortu v podpore potravinárskeho
sektora počas pandémie ako veľmi závažnú. Nechcú sa znova dostať do
situácie, keď nebudú vedieť zabezpečiť výrobu.
"Veríme, že agrorezort nezanedbal prípravu na predídenie možnej
humanitárnej krízy. Treba si totiž uvedomiť, že slovenský potravinársky
priemysel má oveľa vyššiu potrebu zamestnancov ako jeho náprotivky v
západných krajinách, kde je výroba viac automatizovaná. Vzhľadom na
kritické predpovede vývoja vlny omikron hrozia reálne výpadky v
zásobovaní potravinami v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a
ďalších kľúčových zložkách štátu," uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Podľa zverejnených informácií WHO a na základe skúsenosti susediacich
európskych štátov je podľa neho zrejmé, že pri mimoriadne krátkej
inkubačnej dobe a vysokej infekčnosti možno odôvodnene predpokladať
výrazný zásah do objemu domácej produkcie potravín spôsobenej citeľným
výpadkom pracovnej sily, ktorej je aj bez pandemického ohrozenia akútny
nedostatok.
Pekári podľa Lapšanského považujú agrorezort, v ktorého kompetencii je
agropotravinárska vertikála, za kľúčového partnera pri zvládnutí vlny
omikron. Chcú preto vedieť, ako štát pomôže potravinárom zabezpečiť
nepretržitosť výroby a zásobovania obyvateľstva potravinami.
"Na masívne výpadky pracovníkov, či už pre karanténu alebo nakazenie
sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu pripraviť. Nie je možné, aby
sme zabezpečenie zásobovania či výroby riešili, až keď kritická situácia
nastane. Potrebujeme podporu a súčinnosť štátu, ktorému odvádzame
nemalé dane. Na kritickú situáciu sa potrebujeme spoločne so štátom
pripraviť v predstihu. Už teraz evidujeme rast chorobnosti našich
zamestnancov. Ako sektor zamestnávajúci tretinu pracovníkov v
potravinárstve SR, potrebujeme urgentne vedieť, aké nástroje na
zabezpečenie výroby potravín pre občanov Slovenska agrorezort
pripravil," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO
až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu
každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych
výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000
pracovníkov.